Perspectief gebruiker(s)
Vanuit één punt in ruimte en tijd wordt een buitenruimte beleefd. In het ontwerpproces verplaatsen we ons altijd in de gebruiker en ordenen we functionaliteit, esthetiek en beleving van de omgeving als ingrediënten voor een evenwichtig ontwerp. Naast het perspectief van de menselijke gebruikers, zorgen wij er ook voor dat flora en fauna een plek krijgen of behouden en dat het cultuurhistorische landschap niet verloren gaat.
Heldere structuur
Een Grasveld ontwerp herken je aan een evenwichtige structuur die ook na tientallen jaren nog een duidelijke basis vormt voor een omgeving die evolueert met de tijd.
Verrijken door beplanting
Met een heldere structuur als basis gaan we de ruimte vormgeven met vegetatie, materialen en bouwkundige elementen. Voor ons bureau is vegetatie één van de belangrijkste ontwerp-tools bij de vertaling van het platte vlak (2D) naar ruimte (3D). Hierbij denken we in een lagenspel van bomen, heesters en kruidachtigen, variërend van een weelderige spontane begroeiing tot gecultiveerde vaste planten en siergrassen.
Ontwerpen met tijd
Ontwerpen met de tijd, dat is wat het vak van landschapsarchitect onderscheid van andere ontwerpende disciplines. Dat wil zeggen dat wij in het ontwerp rekening houden met de ontwikkeling en groei van de planten, waardoor we sturing kunnen geven aan de beleving van de ruimte door de seizoenen en jaren heen. Om met de factor tijd te kunnen ontwerpen is gedegen plantenkennis essentieel. Aandacht voor- en bemoeienis met beheer is een van de zaken waar Grasveld veel waarde aan hecht. We blijven graag langdurig betrokken, zodat wij de resultaten van ons werk kunnen gebruiken als kennis in volgende projecten. Een belangrijke tool voor ons bij het ontwerpen van beplantingsplannen is de Integrale Beplantingsmethode Ruyten (IBR). Dit is een methodiek die zich richt op minder onderhoud en meer (beeld)kwaliteit. Het is goed voor de biodiversiteit en verlaagt de kosten voor beheer.